Linnemamsellens dotter
Skriven av
Solveig Artsman
Solveig Artsman
Foto: Peter Wigren

Läs smakprov ur:
Linnemamsellen - Solveig Artsman
Linnemamsellens dotter

Köp
Presentation av boken,
skriven av författaren:

Det känns viktigt att berättelserna som min mormor Ida berättade för mig skrivs ner så att fler får läsa dem och att de på så sätt kan leva vidare.

Det var något alldeles specielllt med mormor. Hon var liten, rund, söt och glad och hon doftade en blandning av rena kläder, Barnängens tvål och 4711 eau–de–cologne. Alltid hade hon tid för oss barn. Hur många barn vi än var som lekte hos mormor om somrarna så serverades det alltid saft och kakor klockan tre. Hos mormor fick man hallonsaft om sommaren och apelsinsaft om vintern.

Mormor och jag träffades ofta, även sedan jag blev vuxen. Det var riktiga högtidsstunder när vi satt tillsammans och hon berättade episoder ur hennes långa liv. Om kvällarna i mormors barndomshem berättades det eller lästes. Ljuset från stationsbyggnaden på andra sidan järnvägen lyste in i köket. Där satt familjen om kvällarna och läste eller också berättade mormors mor Maria om hur det var på slottet när hon och Nils arbetade där. När Ida skulle ta något i byrålådan fick hon alltid höra ”Akta byrån lilla Ida. Den fick far och jag av greven när vi gifte oss.” Tiden på slottet var nog den bästa i Maria och Nils liv, även om de trivdes gott i det lilla huset mitt emot stationen i Hurva. Mormors mormor Karna var även hon en duktig berätterska. Mormor Ida tyckte om att krypa upp i hennes trygga knä och höra henne berätta om hur det var förr i tiden. Kanske har det gått i arv, lusten att berätta historier från förr?

På eftermiddagen samma dag som mormor hade gått bort skrev jag ner rubrikerna på de historier hon brukade berätta för mig. ”Jag får aldrig glömma,” tänkte jag. Så gick det några år och en dag upptäckte jag att jag riktigt måste tänka efter för att komma ihåg några detaljer i en av historierna. Så kom det sig att jag skrev ner berättelserna och några av dem kan du läsa i boken. Jag hoppas att du ska få en glädjerik läsning och en varm hälsning från människor i en svunnen tid.


Se omslaget som stor bild:
Linnemamsellen - Solveig Artsman
Linnemamsellens dotter

Omslagsfoto: Björn Roos