Köp


Mitt namn är Elena.

Det är samma namn som Helena, Ellen och Elin, och på grekiska betyder det fackla. Jag vet inte vad mitt hedniska namn skulle ha blivit om inte Ryssland hade blivit kristet och ryssarna börjat använda grekiska namn i stället för slaviska. I syd- och västslaviska länder används fortfarande namn som Nevjana, Tsvetana, Snezjina, och de betyder allt mellan himmel och jord som har att göra med naturens växande under våren och sommaren och dess döende under hösten.


bild
Ella Raymonds akvarell

Läs ur:
Sommartid och vinterklockor

Detta är det manifesterade livet - vi lever först när vi själva älskar och någon älskar oss - vår död - som vi är nyfikna på sedan våra första medvetna steg i livet - och vår återfödelse som kommer med nästa vår. Livets strid, vare sig det gäller kampen om födan bland fåglarna eller människornas strid om platsen i solen, finns med i årstidernas dans - men fåfänga riter i syfte att uppnå makt är frikopplade från naturen, och äger rum på ett speciellt ställe, Vanity Fair, Fåfängans marknad. Där arbetar man ihjäl sig, konsumerar mer än man mår bra av, smider gångbara doktriner för att lura dem som luras kan, och de som en gång hade slagit upp de granna marknadstälten kan när som helst packa ner dem och försvinna och lämna oss med våra obetalda räkningar, förgiftad natur, oeldade bostäder och sviken tro på marknadens universalitet.

I övrigt är jag litteraturvetare, bibliotekarie och skönlitterär översättare. Jag kom till Sverige 1968 med två nordiska språk i ryggsäcken. Svenska räknar jag som mitt andra modersmål.
Jag uppträder på poesiaftnar som ordnas av Poetry Slam och Krogpoeternas parlament. Jag har publicerat ett tiotal dikter i olika tidskrifter och en bok på Invandrarförlaget i Borås som heter 7 ryska poeter i Stockholm och rymmer originaltexter på ryska och mina översättningar av dem till svenska.
Resten av min tryckta produktion är vetenskaplig och utgörs av artiklar om poesins språk och enstaka poeter. Boris Pasternak och Gerard M. Hopkins är mina två favoriter.

Hemsideadress:
http://hem.fyristorg.com/dahloe/elena.html
Vore skoj om du kom förbi.