Solveig Artsman

Linnemamsellen ur
Linnemamsellens dotter

Mosebackemysteriet

Linnemamsellen

Maria Bengtsdotter kom från enkla förhållanden. Hennes mor Karna blev änka vid 31 års ålder med 5 barn i åldrarna 9 år till bara några månader, Hon gifte senare om sig med en skräddare och med honom fick hon 3 barn.

Maria började tidigt att arbeta på Trolleholms slott där greve Trolle Bonde bodde. Hennes första anställning var som linnejungfru. Maria var flitig, noggrann och läraktig och hon blev omtyckt av sin husbonde. Hon avancerade snabbt och fick ha hand om husets nycklar, hela linneförrådet, frukten och ansvarade för räkning och inlåsning av allt silver bland annat. Hennes titel var då linnemamsell och hon hade fem linnejungfrur till sin hjälp.

Frukten lagrades på vinden, där fanns äpplen och päron av olika sorter. Självklart konserverades mycket bär och frukt också. Äpplena och päronen skulle kontrolleras och vändas med jämna mellanrum. En del sorter skulle bindas in i papper och andra skulle ligga bara i ollor. Många äpplen skulle sparas som juläpplen och frukten måste räcka hela vintern och helst till våren. Det var en viktig arbetsuppgift, för frukten var gårdens familjs och anställdas med familjers vitaminförråd under vintern. Man visste redan då att vitaminer var viktigt för hälsan och att vitaminbrist ofta kunde få munnen att blöda och tänderna att lossna.

Linneförrådet var stort och det fanns mängder av lakan, handdukar, dukar, servetter och andra tyger som skulle förvaras och skötas. Maria fick även tala med de personer som tvättade när det gällde hur vissa tyger skulle fås rena när det gällde fläckborttagning.

Att Maria hade hand om nycklarna var ett extra stort ansvar. Nycklarna bar hon i en stor knippe som satt i ett band på högra sidan av hennes midjeförkläde. Alla skåp skulle låsas upp varje morgon och låsas varje kväll. Det gjorde att Maria ofta fick långa dagar. Extra viktigt var naturligtvis att allt silver och andra dyrbarheter blev inlåsta ordenligt. Alla köksskåp låstes också till natten, utom ett. I det skåpet förvarades ”nattamaden”, mjölk, bröd, korv, ost, lite kallskuret. Ingen skulle behöva vara hungrig och mat fanns det tillgång till jämt, även för de anställda.

Maria trivdes mycket bra i sin tjänst hos greven. Han var en sympatisk person, snäll mot sina medmänniskor. Det han tyckte mest om var att vistas i sitt bibliotek bland sina böcker. Mycket av hans affärer överlät han till en släkting som skötte detta åt honom. Han tyckte att det var bra, för då kunde han ägna mer tid åt sina böcker.

Greven pratade ibland med Maria. Hon försökte muntra upp honom lite när han inte kände sig riktigt kry. Maria fick också äran att hjälpa till i biblioteket när hon hade tid över. Dessa stunder älskade hon. Greven samtalade med henne om allt möjligt och lärde henne mycket om böcker.

Efter det att Maria hade gift sig med Nils skötte hon deras hem och barn. Ibland hände det att hon vid större fester hjälpte till med dukning och andra sysslor vid slottet Trollenäs. Som husmor var Maria fantastisk. Hon saftade, syltade och lagade olika sorters mat. Kärleken till barnen var stark. Maria var en otroligt varm och innerlig människa. Ofta skrev hon med vacker handstil brev och kort till sina barn när de hade blivit stora och flyttat hemifrån. Alla brev och kort slutar med ”välkommen hem”.

Kapitlet Linnemamsellen ur ”Linnemamsellens dotter”

 

Köp

NED   UPP